FP

Clic para acceder a cada una de las FP:

                    FP Básica               
  FP Grado Medio  
  FP Grado Superior  

PROVES D'ACCES A CICLES FORMATIUS 2024

REQUISITS PER PODER PRESENTAR-SE A LES PROVES

Requisit d’edat

  • Tindre o complir durant el 2024, 17 anys (si vols presentar-te a les proves per accedir a un Cicle d’FP de Grau Mitjà).
  • Tindre o complir durant el 2024, 19 anys (si vols presentar-te a les proves per accedir a un Cicle d’FP de Grau Superior).

DATES PER A LA INSCRIPCIÓ

La inscripció es realitzarà del 20 al 28 de març 2024.

La sol·licitud per presentar-se a les proves, juntament amb la documentació requerida, signada a mà o electrònicament, s’haurà d’enviar per e-mail mitjançant un únic correu electrònic a la secretaria de l’IES on vulgues fer les proves. (un únic correu electrònic amb les sigles PAC seguides de nom i cognoms la persona)

DOCUMENTACIÓ

Per a Grau Mitjà:

Per a Grau Superior:

Tota aquesta documentació es troba disponible en el següent enllaç: https://ceice.gva.es/es/web/formacion-profesional/pruebas-de-acceso-a-ciclos-formativo

EXEMPCIONS: Entregar documentació des del 20 de març fins el 28 de juny.

Pots demanar exempció d’examen d’alguna matèria o d’alguna part de la prova. Per poder demanar-la caldrà presentar certificat acadèmic justificatiu com a que has aprovat les matèries corresponents en 4t d’ESO o en 2n de Batxillerat (segons corresponga).

Si demanes exempció d’una part, la teua qualificació en eixa part de la prova serà la mitjana aritmètica amb dos decimals de les assignatures corresponents en 4t   d’ESO o  2n   de Batxillerat.

Si demanes l’exempció d’una assignatura concreta, a partir de la teua qualificació en la matèria corresponent, s’aplicarà el següent barem i conversió:

– Suficient: 5,5 – Bé: 6,5 – Notable: 8 – Excel·lent: 10.

L’accés als cicles de Formació professional es fa per la nota mitjana, siga en l’etapa o siga per prova d’accés. Per tant, si et presentes a la prova has d’intentar traure la nota més alta possible, el que implica que per demanar una exempció d’alguna matèria o part has d’estar prou segur/a que en eixa o eixes matèries tindràs molt bona qualificació. En cas contrari, pot ser més recomanable fer la prova, ja que el nivell exigit és més baix que 4 d’ESO.

SOL·LICITUD D’EXEMPCIÓ PER A LA PROVA D’ACCÉS ALS CICLES FORMATIUS DE GRAU MITJÀ:

https://siac-front.gva.es/siac-front/public/descarga/es/F50071

SOL·LICITUD D’EXEMPCIÓ PER A LA PROVA D’ACCÉS ALS CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR:

https://siac-front.gva.es/siac-front/public/descarga/va/F50091

CALENDARI:

  •  Inscripció: del 20 al 28 de març
  •  Llistes alumnes que han de realitzar la prova en un altre centre: 24 d’abril
  •  Llistes provisionals d’admesos: 24 d’abril
  •  Reclamació llistes provisionals d’admesos i exclosos: 24 al 26 d’abril
  •  Llistes definitives d’admesos i exclosos: 3 de maig
  •  Realització prova d’accés a grau mitjà i superior : 20 i 21 de maig
  •  Llistes provisionals qualificacions: 31 de maig
  •  Reclamació llistes provisionals qualificacions: del 3 al 5 de juny
  •  Entrega documentació justificativa: del 20 de març al 28 de juny
  •  Llistes definitives de qualificacions: 7 de juny
  •  Lliurament de certificats de la prova: del 10 al 28 de juny.

LLOC REALITZACIÓ PROVES D’ACCÉS

Si et presentes a les proves d’accés per als Cicles de Grau Mitjà, pots examinar-te en qualsevol centre públic de la Comunitat Valenciana que impartisca qualsevol cicle d’FP.

 Les proves per accedir als cicles d’FP de Grau Superior es realitzaran en els centres públics de la Comunitat Valenciana que imparteixen cicles relacionats amb l’opció que tries per fer l’examen de la part específica, en funció del cicle de Grau Superior que vulgues cursar.

Els centres examinadors es poden consultar en: https://ceice.gva.es/va/web/centros-docentes/formacion-profesional/listados

Per a realitzar les proves, les persones aspirants hauran d’anar proveïdes del corresponent document identificatiu —DNI, passaport, targeta d’identitat d’estranger o visat d’estudis (règim especial d’estudiants estrangers)— amb l’antelació que requerisca cada centre examinador. De la mateixa manera, només es podrà eixir anticipadament dels exàmens segons les instruccions de cada centre.

HORARIS

COM ÉS LA PROVA D’ACCÉS ALS CICLES DE GRAU MITJÀ?

La prova és única. Consta de 3 parts:

Part lingüística: t’examinaràs de les matèries següents: Llengua i literatura (castellà o  valencià, hauràs de triar una de les dos) i Llengua estrangera (anglés).

Part social: Ciències socials, geografia i història.

Part científica-matemàtica-tècnica: Matemàtiques. Ciències naturals, Tractament de la informació i competència digital (TICS-Informàtica bàsica).

COM ÉS LA PROVA D’ACCÉS ALS CICLES DE GRAU SUPERIOR?

Consta de dues parts, una comuna, igual per a tot l’alumnat, i una específica que hauràs de triar en funció del Cicle que vulgues cursar:

A) Part comuna: t’examinaràs de:

  • Llengua i literatura (hauràs de triar un dels dos comentaris de text proposats el de castellà o el de valencià).
  • Llengua estrangera (anglés)
  • Matemàtiques
  • Tractament de la informació i competència digital.

B) Part específica, que constarà de dos apartats, b1 i b2, i inclourà continguts de determinats coneixements bàsics de matèries del batxillerat segons siga l’opció a la qual estiga adscrit el cicle formatiu:

Opció A d’Humanitats i Ciències Socials: Per a l’accés als cicles d’FP de Grau Superior de les famílies professionals de: Administració i Gestió; Comerç i Markèting; Hosteleria i Turisme; Serveis Socioculturals i a la Comunitat. Hauràs de triar dos de les tres opcions, a triar entre:

Història del Món Contemporani, Economia de l’Empresa i Geografia.

Opció B Tecnologia: Per a l’accés als cicles d’FP de Grau Superior de les famílies professionals de: Arts i Artesanies; Arts Gràfiques; Edificació i Obra Civil; Electricitat i Electrònica; Energia i Aigua; Fabricació Mecànica; Imatge i So; Informàtica i Comunicacions; Instal·lacions i Manteniment; Fusta, Moble i Suro; Marítimopesquera; Tèxtil, Confecció i Pell; Transport i Manteniment de Vehicles i Vidre i Ceràmica. Hauràs de triar dos de les tres opcions, a triar entre:

Dibuix Tècnic II, Tecnologia Industrial II  Física i Química.

Opció C Ciències: Per a l’accés als cicles d’FP de Grau Superior de les famílies professionals de: Activitats Físiques i Esportives; Agrària; Imatge Personal; Indústries Alimentàries; Química, Sanitat i Seguretat i Medi Ambient. Hauràs de triar dos de les tres opcions, a triar entre:

Física, Biologia i Ciències de la Terra  Química

Les proves d’anys anteriors es poden trobar en: https://ceice.gva.es/es/web/formacion-profesional/pruebas-de-acceso-a-ciclos-formativos

Informació Publicada en DOGVnº9785-09/02/2024: https://dogv.gva.es/datos/2024/02/09/pdf/2024_981.pdf

 

 

   Nueva Ley de Formación Profesional - 2022

Algunos cambios importantes

La Ley establece un sistema único de Formación Profesional que va dirigido tanto a estudiantes como a trabajadores, para facilitarles itinerarios formativos, a lo largo de su vida profesional.

Estos Itinerarios permiten una formación progresiva, a través de cinco grados ascendentes: A, B, C, D y E.


Como puedes ver en la imagen este aprendizaje contempla ...
- Desde unidades más pequeñas o microformaciones (grados A, B, C) del entorno laboral.
- Hasta alcanzar los títulos de Técnicos (grados D y E), que son los ciclos formativos del entorno escolar, que ya conocemos.

  • El Grado A constituye la oferta de menor tamaño del nuevo Sistema Nacional de FP y conducirá a la obtención de una Acreditación parcial de competencia.
  • El Grado B es la superación de todas las acreditaciones parciales de un módulo profesional, obteniendo el correspondiente Certificado de Competencia profesional o Grado B de formación.
  • El Grado C que reúne varios módulos y conduce a la obtención de un Certificado Profesional. Puedes ver el PDF ( ver el PDF ) con las fichas resumen de los 583 antiguos Certificados de Profesionalidad que conforman el Repertorio Nacional, a diciembre de 2015.
  • En cuanto al Grado D, se corresponde con los Ciclos Formativos de FP: Básico, Medio, Superior, obteniendo una titulación de Técnico.
  • Por último, en el Grado E, se integran los cursos de especialización que tendrán una duración de entre 300 y 800 horas, obteniendo al acabar un título de Especialista (en Grado Medio) o Máster Profesional (en Grado Superior).

Competencias - Familias - Niveles

Los estándares de competencia se organizan en 26 familias profesionales y en 3 niveles (nivel I, 2, 3) en función de la complejidad de las tareas que describen.

Toda la Formación Profesional tendrá carácter dual
La nueva Ley de FP contempla que la oferta de los Grados C y D incluirá un periodo de formación en la empresa bajo dos posibles regímenes:

  • Formación Profesional general: con un tiempo en la empresa de entre el 25% y el 35% de la duración total de la formación, y el compromiso de la empresa de participar en hasta un 20% de los contenidos y resultados del aprendizaje.
  • Formación Profesional intensiva: con una formación en la empresa a partir del 35% de la duración total, así como la colaboración de ésta con el centro de formación en el desarrollo de más del 30% del currículo. Además, contempla un contrato de formación entre el estudiante y la empresa en los términos que determine la legislación laboral. 

La Ley incorpora la figura del tutor dual del centro y también del tutor dual de empresa.

Conexión con la Universidad
La nueva norma regula la relación entre las enseñanzas de Formación Profesional y las Universitarias, facilitando el diseño de itinerarios formativos que permitan transitar sin obstáculos entre los dos sistemas y en ambos sentidos.

Internacionalización
La Ley también atiende a las recomendaciones de la Unión Europea en materia de internacionalización. El documento regula la participación en proyectos y organismos internacionales, la convocatoria de proyectos de formación entre centros españoles y extranjeros, así como la movilidad del alumnado y profesorado entre distintos países.

Además, incluye la creación de dobles titulaciones y la oferta bilingüe.

Calendario de implantación
Se irá implantando a lo largo de los próximos 4 años.

Más información: Boletín Oficial del Estado BOE