3 DESEMBRE

3 DE DESEMBRE

DIA INTERNACIONAL DE LES PERSONES AMB DISCAPACITAT

 

"La celebració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat el 3 de desembre de cada any té per objecte ajudar a entendre les qüestions relacionades amb la discapacitat, els drets de les persones amb discapacitat i els beneficis que es derivarien de la integració d'aquestes persones en tots i cadascun dels aspectes de la vida política, social, econòmica i cultural de les seves comunitats. El Dia brinda l'oportunitat de promoure activitats encaminades a aconseguir l'objectiu del gaudi ple i igual dels drets humans i la participació en la societat de les persones amb discapacitat, establert al Programa d'Acció Mundial per a les Persones amb Discapacitat aprovat per l'Assemblea General de les Nacions Unides en 1982." (Nacions Unides)

Al voltant d'un 15% de la població mundial, o mil milions de persones, viuen amb algun tipus de discapacitat. El Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat té com a objectiu fomentar la seva integració en la societat i promoure la igualtat d'oportunitats. El tema de la celebració per 2012 és eliminar les barreres per crear una societat inclusiva i accessible per a tots.

La proclamació d'aquest dia va tenir el seu origen en la culminació del Decenni de les Nacions Unides per a les Persones amb Discapacitat (1983-1992), el propòsit de la qual va ser complir amb el Programa d'Acció Mundial per a les Persones amb Discapacitat, aprovat per l'Assemblea General de les Nacions Unides el 3 de desembre de 1982.

10 dadaes per comprendre la DISCAPACITAT (oms)

Què és per a tu la discapacitat? Presentació que recull les opinions de persones de diferents llocs del món. Activitat per demanar la participació de l'alumnat del centre. Font: UNICEF/OMS.flecha1.gif 

http://api.ning.com/files/DQZ40zyDI50yEI4r3MS0o0gEDsTaFDDqQ3Opkd1xJ4PIFDEhkNxEhjHFq4XdwOwhsw-ns9DHXMrSdK0-HSz1*hCISccFTzwB/images.jpg

Suggeriments per relacionar-se amb persones amb discapacitat. Pautes per interactuar amb persones amb discapacitat.

http://api.ning.com/files/zogvUtrhf2teqZBx3NHkaewDLKwwnyXkxIXh9i3s5x2niFLEAWkCcjEj87c1uWSqOBjke8WqCSLQC7a1eRCnLp395qQ7ifxN/Convencion2.jpg

 

Vídeos per a sensibilitzar en les classes sobre la DISCAPACITAT:

  • EL VIATGE DE MARÍA. Temps: 5m. 43s. El viatge de María és un curtmetratge d’animació realitzat pel dibuixant Miguel Gallardo, pare d’una filla amb autisme. És una xicoteta excursió al món interior d’una adolescent "especial". Un viatge ple de color, amor, creativitat i originalitat. S’inicia amb el recorregut d’uns pares que veuen com la seua filla es comporta d’una manera especial fins que es confirma el diagnòstic: autisme.
  • SI PODEM. Temps: 2m. 07s. Espot protagonitzat per Pablo Pineda i altres xics i xiques amb síndrome de Down per a conscienciar les persones alguna discapacitat sobre la necessitat de lluitar per a complir els seus sons.
  •  ELS COLORS DE LES FLORS. Temps: 4m. 09s. Els colors de les Flors narra la història d’un cas real. Diego és un xiquet de set anys que és cec des del seu naixement i s’enfronta a la tasca escolar d’explicar com és el color de les flors. Mostra com un xiquet cec pot estudiar com qualsevol altre.
  • UNA LLUM DIFERENT. Temps: 10 m. El curtmetratge està protagonitzat per l’atleta invident David Casinos i arreplega escenes de la seua vida quotidiana, la seua rutina d’entrenament i els seus esforços per superar la ceguera. David ha sigut triple medallista paralímpic a Sydney, Atenes i Pequín.
  • LA HISTÒRIA DE BORJA. Històries amb ànima. Temps: 1m. 02s. Borja és un beneficiari del programa d’integració laboral Incorpora que ens compte la seua història amb ànima. El protagonista, que pateix una discapacitat, ens explica els seus reptes en la vida a través del seu dia a dia, un treballador exemplar de la clínica de Palma, i de la seua passió per la vela. Des que va nàixer, Borja té una discapacitat del 100% a causa d’una artrogriposis congènita de les quatre extremitats.
  • LA HISTÒRIA DE TERESA. Històries amb ànima. Temps: 1m. 03s. Teresa va patir un accident de tràfic fa sis anys arran del qual té afectada la memòria recent i l’aparell psicomotor.
  • LA HISTÒRIA DE TOLO. Històries amb ànima. Temps: 1m. 14s. El protagonista sap molt bé que una discapacitat no és cap obstacle per a aconseguir els seus objectius, només es necessita esforç i il·lusió. Tolo ha trobat un treball i també ha descobert una de les seues passions:la muntanya.
  • MI NAME IS JOSE. Històries amb ànima. Temps: 1m. 02m. José Vicente té una discapacitat intel·lectual lleu. Gràcies al programa "Incorpora" ha trobat un treball d’operari de neteja. José sempre arriba el primer i se sent com un més de la plantilla.
  • SÚPER ANTONIO. Temps: 4m. 25s. A vegades la vida ens regala l’oportunitat de conèixer gent molt especial. Este vídeo presenta Antonio... el "príncep" de Camposoto. Xicotetes persones que ens donen dia a dia grans lliçons de vida.
  • HUGO, UN AMIC D’ASPERGER. Temps: 6m. 14s. Este vídeo compte la història de Hugo i ajuda a conéixer millor les persones amb síndrome d’Aspergir.
  • EL CASSET DE LORENZO. Temps: 5m. 14s. Muntatge del llibre d’Isabel Carrier. Conte metafòric per a comprendre i respectar a les persones que són diferents.
  • PER QUATRE CANTONADES DE RES. Temps: 2m. 37s. Muntatge audiovisual del llibre "Per quatre cantonades de res" de Jerome Ruillier.

(documentació aportada per : Miguel Ángel Valverde Gea (Orientador ies mar de poniente)