FAMÍLIES

 
“ Si li dónes a un bebè tot el que demana i mai et resisteixes a les seves demandes, li estàs ensenyant a no esperar mai una negativa, i em temo que això no és una bona preparació per a la vida” Robert Coles

L'ADOLESCÈNCIA té mala premsa, sempre que en els mitjans de comunicació apareix la paraula adolescent ens envaeix la por, l'angoixa i la preocupació.
Paraules com a promiscuïtat, males relacions familiars, conflicte a les aules, bullying, drogodependència, conductes antisocials etc... estan presents en cadascuna de les notícies i en els comentaris tant de la premsa com de les mares i pares i dels professionals sempre que es refereixen als joves o adolescents.
L'adolescència és doncs, una etapa de desenvolupament biològic, emocional, sexual social i moral, repleta de canvis. Tot aquell que haja passat per ella o tinga fills adolescents, sap de sobres que es tracta d'una època complicada en la vida de qualsevol persona que sol traduir-se en un empitjorament de les relacions familiars, sobretot, amb els pares.
Per ajudar-te a no perdre els nervis i a prendre les decisions adequades com a pare o mare d'un adolescent, des del Departament d'Orientació de l'IES MARCOS ZARAGOZA iniciem aquest curs un nou apartat en el nostre blog, amb la pretensió d'ajudar a entendre aquest procés de creixement dels nostres fills i filles, i a orientar en les relacions familiaries intentant solucionar dubtes de com caldria tractar als nostres fills i filles amb la intenció d' ajudar a armar-nos de paciència i a ser més comprensius.

Moltes vegades en les entrevistes amb els pares apareix la idea que els nostres fills no vénen amb un manual d'instruccions. Doncs bé, com aviat arribarà el Nadal presentem una sèrie de llibres que si bé no són manuals, si són unes bones eines per aprendre i millorar la nostra condició de pares i mares

Ponència d' Eva Bach obre l'adolescencia

Guía para viajar con la adolescencia   José Cambra  Bueno.

Amb aquesta guia, l'autor pretén ajudar a mares i pares a viatjar amb un/a adolescent. Un viatge singular i apassionant per a compartir, prevenir, abordar i afrontar amb eficàcia els conflictes que en major o menor mesura puguen aparèixer al llarg de la ruta.

L'IES MARCOS ZARAGOZA organitza una xarrada ( Com viure amb un adolescent utilitzant la intel·ligència emocional ) amb la participació de José Cambra Bueno,  psicóleg, pedagog, catedràtic d'orientació i autor del llibre:" Guía para viajar con la Adolescencia",


Dimarts, 27 de Novembre a les 19.15 hores a l'auditori centre social (llar del pensionista)

 

cartell xerrada de toni navarro

 

 

1. Adolescentes "Qué Maravilla" (Plataforma Actual)

Eva Bach Cobacho

Editorial: Plataforma Actual

L'autora, Eva Bach, en este llibre sap conjugar el saber amb lo quotidià i ens ofereix el seu punt de vista personal i professional, com a pedagoga i com a mare. El llibre va desgranant idees clares, valentes  , que són de gran ajuda i suposen un extraordinari reconstituent anímic per a pares i mares d'adolescents. L'adolescència dels fills és ingrata i encantadora alhora, però la majoria de pares i mares la patim més que la gaudim. Però, si aconseguim conjugar l'autoritat que com a pares i adults ens correspon amb la tendresa que fa falta per a aconseguir els seus cors, anem a sobreportar i a viure molt millor l'adolescència dels nostres fills.

2.No me ralles : claves para hablar con hijos adolescentes

Autors: Pilar Guembe, Carlos Goñi
Editorial: Nabla ediciones

Alguna cosa fallla en la comunicació pares i fills

Els adolescents diuen que els seus pares els rallen, que no es pot parlar amb ells, que només saben pegar-los bronquesi que no els tenen en compte per a res. No em ralles introdueix nombrosos testimoniatges i analitza les situacions en les quals, amb més freqüènci,  els pares rallen als seus fills: les tasques domèstiques, els seus modals, els amics les dorogues, les eixides.... En aquest llibre els autors ajuden als pares a conèixer el món dels adolescents, a canviar la manera de comunicar-se amb ells i la forma d'establir una relació positiva

3. No se lo digas a mis padres

Autors: Pilar Guembe, Carlos Goñi
Editorial: Ariel

Els casos que es relaten en aquest llibre pretenen ser una ocasió perquè els pares reflexionen sobre la seua estratègia educativa, perquè coneguen el que preocupa als adolescents i vegen amb optimisme la seua labor. La primera dificultat amb que es troben és que desconeixen el que els passa als seus fills, per açò, no vindria malament llegir aquestes confidències, doncs no es pot solucionar un problema si abans no es coneix la seua existència. Amb aquesta intenció, els autors reprodueixen 31 converses amb adolescents, emmarcant-les en el seu context i afegint algunes pautes que puguen servir tant per a prevenir com per a corregir situacions similars a les plantejades.

4.¡Esta casa no es un hotel! (Manual de educación emocional para padres de adolescentes)

Autora: Irene Orce
Editorial: Grijalbo

¡Esta casa no es un Hotel! És un llibre que  no està escrit des de la perspectiva dels pares, sinó des de l'experiència dels fills, amb la intenció d'inspirar als pares perquè comprenguen de debò als seus fills adolescents, comprenent-se a ells mateixos en el procés.
El repte és que els adults aconseguisquen que els seus fills es convertisquen en la millor versió de si mateixos, inspirant-los a través del seu propi exemple, despertant en els xics l'autoestima, el respecte i la responsabilitat, des de la reflexió personal i la paternitat conscient. ¡Esta casa no es un Hotel! L’objectiu és construir  un pont entre pares i fills, amb reflexions i ferramentes útils per soterrar el destrall de guerra, entenent que aquesta relació no és més que un joc d'espills i projeccions, en el qual la màgia sorgeix quan trobem la forma que tots dos puguen guanyar la guerra.

Ana i Mía, l'anorexia i la bulimia en Internet

El teu fill o la teua filla  cerca en Internet dietes d'aprimament i informació relacionada amb baixar de pes?, observes que ha canviat el seu comportament i cada vegada menja menys? Les modes, el cinema, l'actual cànon de bellesa reflectit en influencers i resta de referents per als nostres fillsi filles, així com el constant bombardeig de dietes i culte al cos, provoquen que molts adolescents acaben arribant a continguts inadequats en Internet i se submergisquen en el món d'Ana i Mia. Saps en què consisteix, com prevenir-ho o què fer si el teu fill és víctima d'això?

 

 

Hecho con Padlet